Lono, o naturálnom prístupe k naším deťom

  • O nás
  • Aktuality
  • Eko škôlka Lieska
  • Články
  • Galéria
  • Kontakt
  • Podpora

  • Recepty z našej kuchyne

    17.12.2014

    Špaldové medovníčky bez cukru:

    3 čerstvé vajcia od šťastných sliepok

    3lyžice tekutého medu od vidieckeho včelára

    2 lyžice bio trstinovej melasy

    (kto má rád sladšie, môže dať i viac)

    Vanilkový burbon v bio kvalite

     

    500g hladkej bielej špaldovej múky

    1lyžička sódy bicarbóny

    1lyžička mletej škorice

    1lyžička pomletého anízu

    1lyžička pomletých klinčekov

     

    125g roztopeného tuku

    (napr.maslo alebo Alsan, či iný rastlinný tuk na pečenie)

          Prvé štyri ingrediencie zmiešame šľaháme asi 5min.

          Do múky pridáme, sódu bicarbónu a korenie

          (môže byť aj perníkové...)

          Nakoniec pridáme roztopený tuk.

         Cesto prykryjeme a dáme na noc do chladu odstáť

         (môže byť aj viac dní).

         Na pomúčnenej doske vykrajujeme 3mm tenké medovníky.

         Pečeme na pomastenom plechu alebo na papieri na pečenie

         v el.rúre asi 3min. na 230st.C,

         potom stíšiť na 180st.C asi 2 min.

         Hneď po vybratí z rúry potrieť rozšľahaným vajcom

         (1vajce+ 1žĺtok)


    12.12.2014

    Nepečené ovsené guľky:

    100g ovsených vločiek

    50g maslo

    35g kokos

    med, agave, či iná zdravá náhrada raf.cukru (podľa chuti)

    pravá vanilka 

    15ml vlažná voda

    20g kakao alebo karob (plody svätojánskeho chleba)

    mandle alebo lieskovce (na vloženie do prostriedku guľky)

    kokos, sezam, ľan, karob, mak (na obaľovanie)

         Ovsené vločky zmiešame so všetkými

          ingredienciami

          a zalejeme vodou

          (môže byť aj vriaca,

           aby sa maslo rýchlejšie roztopilo.)

           Dame do chladu (najlepšie na noc).

           Následne obaľujeme a vkladáme

           do papierových košíčkov.

     

     


    Dajte o nás vedieť na sociálnych sieťach. Ďakujeme!